Het Getehof

De streek

doopvontHet dorp Neerhespen

Het Getehof bevindt zich in het centrum van het gezellige dorpje Neerhespen (351 inwoners).De naam Hespen is nog niet met zekerheid verklaard. De dorpsnaam zou komen van het Germaanse woord ‘hasp’ wat ‘weide’ of ‘kromming’ betekent. De Sint-Mauritiuskerk staat bekend om haar doopvont uit de 11de of 12de eeuw. In de gevel van de kerk zit een kanonskogel ingemetseld, een herinnering aan de slag bij Neerwinden.p1040836

Ook de Dienst Hondensteun van de federale politie vind je in Neerhespen terug. Tosca, Zjarno, Storm, Tanja en een veertigtal andere herdershonden leren er de kneepjes van het politievak. Prins Laurent opende enkele jaren geleden de site.

Fietsen & wandelengetelinie-3_tcm141-97419_0x0_220x146_220x330_0x0_true_true

Hou je van fietsen? De volledige provincie kan je op één kaart met nog meer knooppunten, nieuwe en verbeterde trajecten terugvinden. Vanuit het Getehof kan je je eigen route uitstippelen en de streek verkennen. De kaart fietsnetwerk Vlaams-Brabant + getevalleifietsgids  kost 9 €.

Het wandelnetwerk Getevallei werd verkozen tot beste wandelproduct van België 2016.Op de kaart staan alle trajecten en nummers van knooppunten. Ook hier kan je zelf je wandeling uitstippelen en de afstand bepalen met de kilometeraanduiding op de kaart. De lussen zijn gemiddeld 3 à 5 km lang. De wandelnetwerk Getevallei kaart + infogids  kost 9 €.  Voor een wandeling van 11,5 km naar het provinciaal domein Het Vinne (info zie verder) is er een gratis kaart met wat informatie over de route en de  bezienswaardigheden ter beschikking.

P1000980

Museum Derde Regiment Lansiers

3

Op drie kilometer afstand van Het Getehof vond in augustus 1914 de Slag van Orsmaal plaats. In Orsmaal is er een museum gewijd aan deze gebeurtenis. De gelijkvloerse verdieping van het museum omvat onder meer harnassen, uniformen, wapens, vaandels en obussen uit de periode van na de Slag van Waterloo tot 1918

Natuurgebied Provinciaaldomein “Het Vinne” te Zoutleeuwfoto1-2

Op 10 minuutjes rijden of een klein half uurtje fietsen van Het Getehof ligt het natuurdomein Het Vinne. Dit provinciaal natuurdomein  bevat: wandelwegen, knuppelpaden, schuilhutten, vogelkijkhutten, kijktorens… De talrijke infoborden maken een wandeling nog boeiender en aangenamer.

Steden Diest – Hasselt – Tienen – Sint-Truidenfoto%20tienen%20grote%20markt%20kerk%20en%20gemeentehuis%20night

Het Getehof ligt centraal tussen de steden Diest – Hasselt – Tienen – Sint-Truiden. Vier steden die een bezoek meer dan waard zijn. Zowel Tienen als Sint-Truiden claimen ook de titel van ‘tweede grootste markt van België’. Sint-Truiden pakt er al jaren mee uit in haar toeristische brochures. Maar hoewel de cijfers heel erg uiteenlopen, lijkt het toch Tienen te zijn dat deze ietwat vreemde wedstrijd wint. Beiden markten liggen op een tiental kilometer van het Getehof …. oordeel zelf!

6338media_xll_5766155Bloesemroutes